L'homenatge - Xulio Ricardo Trigo


PREMI NÈSTOR LUJÁN DE NOVEL·LA HISTÒRICA

Títol: L’homenatge
Autor: Xulio Ricardo Trigo
Saga: No
Idioma: Català
Editorial: Columna
Pàgines: 304
Preu: 19.50€
ISBN: 9788466423021



Sinopsi
Finals de 1932. Convidat per la vídua d’en Santiago Rusiñol, en Carles Solé arriba a l’estació de tren de Sitges per allotjar-se al Cau Ferrat. El seu objectiu és l’escrit homenatge que vol dedicar al moviment modernista, però la realitat és que persegueix una venjança personal contra els pintors que molts anys enrere li van negar un lloc de privilegi.
Mentrestant, al fons del seu cor batega un altre sentiment. Enamorat de la vídua d’en Casas, la Júlia Peraire, haurà d’enfrontar-se a moltes dificultats en aquesta reunió amb els membres del Modernisme que ell mateix ha convocat. La intervenció d’una dona aliena als seus plans farà que el resultat no sigui de cap de les maneres el que ell esperava.


Sobre l’autor
XULIO RICARDO TRIGO (Betanzos, La Coruña, 1959) és escriptor i fotògraf. Ha publicat més d'una una dotzena de novel·les, entre les quals destaquen Després de l'oblit, Els secrets de la reina, El somni de Tàrraco o L'objectiu del crim. Ha guanyat premis com l'Ausiàs March, el Maria Mercè Marçal o el Miquel de Palol, entre d'altres. Col·laborador habitual dels mitjans, ha treballat a El Temps, Diari de Barcelona, Avui o La Vanguardia. També ha publicat poesia, com autor i com a traductor. El temps que li deixa lliure la creació literària el dedica a la seva altra passió, la fotografia. En aquest camp ha fet exposicions individuals a Barcelona, Saragossa, Tarragona, Reus, Tortosa i un llarg etcètera. Viu a Tarragona.


La meva opinió

L’homenatge, és la novella guanyadora del Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica, sense cap mena de dubte, un merescudíssim premi que m’ha entusiasmat llegir.

L’argument ens situa al Cau Ferrat de Sitges l’any 1932 on un crític d’art, En Carles Solé, vol retre homenatge al moviment modernista i demana a la vídua de Santiago Rusiñol que permeti celebrar una reunió al Cau Ferrat amb els màxims representants del moviment vius.
Amb aquesta premissa anirem avançant en una trama que ens inquietarà i complicarà per dues vessants ben diferents. Una, la venjança del crític per com en Casas i en Rusiñol van rebutjar la seva obra. I segona, per l’amor que sent per la Júlia Peraire, la vídua d’en Casas.

A partir d’aquí, en Xulio ens porta a través d’una prosa que brilla per si sola en un marc on el moviment modernista sens fica  a dins sense que ens n’adonem. La trama avança sota una ombra misteriosa que impedeix deixar la lectura fins al final del llibre.
Els escenaris, els personatges i els sentiments que ens mostren estan carregats de proximitat. Fent que permet connectar profundament amb l’essència de l’obra. Un treball minuciós que denota l’excel·lència i pulcritud en la prosa de l’autor.

Deixant de banda els personatges reals que hi trobem (Júlia Peraire, Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo, Lluïsa Denís), voldria destacar-ne dos que m’han colpejat molt fort: el crític i la Conxita. Tots dos uneixen a la perfecció les vides i etapes més importants i destacades de tota la resta, i doten la novella d’uns sentiments propers que tots guardem dins; les nostres debilitats i la resistència per aconseguir acomplir el que volem.

En definitiva, L’homenatge és la vinculació entre l’art modernista i el sentiment humà feta llibre. Un entramat que ens endinsa en un moment precís de la historia sota el misteri creixent de les dobles intencions. La coberta és preciosa, però el que s’amaga a l’interior és molt millor.


Demaneu-lo a la vostra llibreria habitual o a Amazon.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Reseña - Noel et busca - Àngel Burgas

No em ratllis - Flavia Company

Ressenya [Català] - Ullals - Salvador Macip i Sebastià Roig