Persona (Les cares de Victoria Bergman, 1) - Erik Axl Sund


Títol: Persona
Autor: Erik Axl Sund
Saga: Les cares de Victoria Bergman, 1 de 3.
Editorial: Empúries Narrativa
Idioma: Català
Pàgines: 448
Preu: 19,90€
ISBN: 9788497879996

1- Persona



L'autor

Erik Axl Sund és el pseudònim del duo suec d’autors Jerker Eriksson (1974) i Håkan Axlander Sundquist (1965). Håkan és enginyer de so, músic i artista. Jerker ha estat el productor de la banda de Hakan d'electro punk i actualment treballa com a bibliotecari en una presó. Erik Axl Sund signa els títols Persona (2010), Trauma (2011) i Catarsi (2012). Els tres volums junts formen la trilogia de Victòria Bergman. Aquestes novel•les fosques i addictives es van convertir en un èxit immediat a Suècia, tant de crítica com de públic. La trilogia de Victòria Bergman és l'últim fenomen literari de novel•la negra sueca i una fita en la novel•la negra contemporània en general.

Sinopsi

La psicoterapeuta Sofia Zetterlund fa el seguiment de dos pacients difícils: Samuel Bai, un nen soldat de Sierra Leone, i Victoria Bergman, una dona greument traumatitzada des de la infantesa. Tots dos presenten símptomes similars de personalitat múltiple. En un tranquil parc al centre d’Estocolm, troben el cadàver desfigurat d’un jove d’origen estranger. La detectiu Jeanette Kihlberg serà l’encarregada de resoldre el cas i haurà de fer front a la mateixa pregunta que la seva col·lega Sofia: ¿quant de sofriment pot infligir un ésser humà a un altre abans de deixar de ser humà i convertir-se en un monstre?

La meva opinió

Persona és el primer volum de la saga/trilogia Les cares de Victoria Bergman, d’Erik Axl Sund.

Aquesta trilogia em va cridar poderosament l’atenció i, sense cap mena de dubte, us puc assegurar que no et deixa indiferent.

Comencem amb la descoberta del cos d’un nen víctima de terribles abusos amb signes d’extrema violència. El segueix la posterior investigació del cas per part de Jeanette Kihlberg, la qual no trigarà a descobrir un nou cadàver en similars circunstancies. Alhora, assistirem als avenços de Sofia Zetterlund, psicoterapeuta que tracta uns pacients amb situacions complicades. Aquests son Samuel Bai, un nen soldat de Sierra Leona, i Victoria Bergmann, una dona de mitjana edat amb un profund trauma infantil.

Persona atrapa desde la primera pàgina. Se’ns presenta una estructura complexa carregada de subtrames que tenen un objectiu final (global).
Els capítols son curts i estan introduïts per la ubicació on tenen lloc. En alguns casos per la data. Això fa que l’autor (autors, ja que està escrit sota pseudònim a quatre mans) pugui agilitzar la trama en sí i li atorgui dinamisme.

La novel·la està narrada amb un to àgil i directe. Amb un ritme constant durant tot el llibre fins als girs argumentals totalment inesperats que fan augmentar l’interès per la trama.

Tot i que és una novel·la adictiva, crec que heu de tenir en compte que es tracta d’una novel·la difícil. Conté violència, abusos infantil, pedofília, trastorns psicològics i altres temes que poden fer de la lectura de Persona una mica complicada o que ens deixi una sensació de malestar.

Tot i així, el llibre es llegeix força bé i et veus atrapat fins el final que ens espera. Crec que us haig d’advertir que Persona no es pot llegir de forma individual. Si voleu tenir la historia tancada i comprendre tot el seu submón, molt millor si llegir la trilogia sencera.

En resum, Persona es l’inici d’una trilogia àgil, ben estructurada i amb una forta càrrega psicològica. El costat més fosc de l’esser humà presentat en forma de trencaclosques.


Gràcies a l’Editorial Empúries per l’exemplar.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Reseña - Noel et busca - Àngel Burgas

No em ratllis - Flavia Company

Ressenya [Català] - Ullals - Salvador Macip i Sebastià Roig